HTML

ismerős valahonnan

Meghallgatom, megszeretem, megírom, ti is meghallgatjátok, megszeretitek, de nem írjátok meg, mert az lenne milyen már.

Friss topikok

  • Faby: Tudtam, hogy ismerős valahonnan, most már a forrását is ismerem, köszönöm. De! A "megfolytotta" mi... (2019.06.27. 16:56) Spanyolviasz: Walk Like James (The Four Seasons + Bon Bon)
  • tkábeles: Ákos dalai nem csak dalszövegek,hanem versek is. Általában versírás közben az ember nem a betűkre ... (2010.05.22. 10:25) Eszperente messiás
  • SLACÓ: ...akárki volt, gyenge dolognak tartom a COHIBA szivarok gyűrűjének szín- és forma világát konvert... (2010.03.23. 22:00) Friss vér
  • Bögrecast: Datarock interjú, itt és most www.radiobogre.com/index.php/adasok/34-interju/227-datarock-interju (2009.05.29. 13:21) Fa-Fa-Fa Heads (Talking Heads + Datarock)
  • Bögrecast: Datarock interjú, itt és most www.radiobogre.com/index.php/adasok/34-interju/227-datarock-interju (2009.05.29. 13:20) Datarock 'n' roll (update)

Legfaszább borítók #2 - Spinal Tap

2008.03.26. 16:43 bakfitty

"It's like, how much more black could this be? And the answer is none. None more black. " - Nigel Tufnel, Spinal Tap



Ennyi. Nem a videókártya égett ki, és nem is a flash hiányzik. Ez. 30szor 30 centi feketeség.

Szárazan, de kezdjük a tényekkel. A Spinal Tap nevű együttes, csak onnantól kezdve létezik, amióta az első dokumentumban megörökítették őket: Rob Reiner A turné című 1984-es áldokumentumfilmében. Az már csak a sors iróniája, hogy a film annyira sikeres lett, hogy a rettenenetes idejét múlt és gáz (ezért elképesztően vicces) számok egyre nagyobb rotációt kaptak, sőt, muszáj volt albumon is kiadni őket. A Spinal Tap aztán visszavonult, hiszen mégis csak három elképesztően elfoglalt, de zenélni kitűnően tudó karakterszínészről volt szó, hogy aztán a metálszakma újabb kliséjével hozakodjanak elő, azaz hogy összeálljanak később egy fáradt turné és egy, most már tényleg borzalmas album erejéig.

A film egyik kulcsjelenete az, amikor rengeteteg huzavona után az együttes megkapja a legújabb albumuk első nyomásait. Az első koncepció elég rizikós volt: az SP tagjai a "Smell The Glove" címhez igazodva azt találták ki, hogy legyen a borítón egy beolajozott, négykézláb csúszó meztelen nő, akinek az arcába a sarokból egy szőrös férfikéz egy ipari gumikesztyűt dörgöl. Mondani se kell, a menedzsernek muszáj volt kompromisszumokat hozni. Így lett ez a borítója a filmben a Smell The Glove-nak, a való életben pedig a Spinal Tap első, fenomenális lemezének.



És mivel a Spinal Tap megtestesíti a legrosszabb metál kliséket, miért ne lehetne tök sötét a borító? A metálhoz sokat nem konyítok, de annyit tudok, hogy az összes borító a halálról szól, vagy még a protometál idején valami szörnyűséges hímsoviniszta/szexista tabló az egész. A Spinal Tap két ötlete pontosan a metál két véglete, az első az, ami már annyira idejétmúlt, hogy a pár fennmaradó tényleges ilyen példát tüzes vassal szokás a neten támadni, a másik, a haláltéma meg még mindig dívik minden egyes ország minden egyes metál lemezén.

De hogy még érzékletesebben mutassam be a zeneipar hozzáállását a keményrock/metál borítókhoz a korszakban. Itt van egy a Scorpionstól 1980-ból és a Metallicától 1991-ből. Az első 4 évvel a Spinal Tap előtt, a második 7 évvel utána.



Szólj hozzá!

Címkék: zene metallica scorpions legfaszább borítók spinal tap

A bejegyzés trackback címe:

https://ismerosvalahonnan.blog.hu/api/trackback/id/tr99397782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása